Wszystko co o cerze naczynkowej powinnaś wiedzieć cz. 1

Cera naczynkowa jest cerą, która wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Wystarczy niewiele – zmiana temperatury, czy nieodpowiednie pożywienie, by pojawiły się zaczerwienienia na twarzy. Doradzimy czego unikać, jakich kosmetyków używać, by zwalczyć występujące i zapobiec nowym „pajączkom.”

Rumień
Podstawowym objawem cery naczynkowej jest rumień. Pojawia się w wyniku gwałtownych zmian temperatury, zbyt dużej ekspozycji na słońce, spożywania alkoholu, czy zbyt silnych emocji. Wzrost ciśnienia we krwi przyczynia się do kurczenia i rozszerzania naczyń włosowatych, które stają się widoczne pod skórą. Gdy rumień pojawia się często i skóra narażona jest często na powyższe czynniki staje się on trwały i nie zanika. 

Prawdopodobne przyczyny
Skłonności do powstawania „pajączków” maja głównie osoby z zaburzeniami hormonalnymi oraz nadciśnieniem. W pierwszym przypadku podwyższony hormon estrogen ma niekorzystny wpływ na elastyczność ścian żył, a także ma negatywny wpływ na krzepliwość krwi. Warto poinformować lekarza o tej dolegliwości przed rozpoczęciem kuracji. Nadciśnienie również może być jedną z przyczyn cery naczynkowej. Przy wysokim ciśnieniu tętniczym kruche naczynka po prostu się rozszerzają i pękają. Po odstawieniu kofeiny i alkoholu problem powinien zmaleć.


Styl życia i dieta 
Na stan skóry naczynkowej ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest dieta i styl życia. Osoby, które prowadzą niezdrowy styl życia przepełniony stresem, używkami, a także brakiem odpowiedniej dawki snu mogą obserwować pogorszenie stanu cery. Osoby z ta cerą powinny unikać alkoholu, papierosów, czy kawy. Podstawą zapobiegania pojawiania się naczynek jest również dieta.


Osoby z cerą naczynkową powinny dobrze dobierać produkty żywnościowe. Powinny unikać ostrych i gorących potraw, które nasilają wszelkie zaczerwienienia, a także alkoholu. Alkohol nie powinien znajdować się ani w diecie, ani w kosmetykach. Spożywany powoduje wzrost ciśnienia krwi, na co cera reaguje obrzękiem oraz zaczerwienieniem.  

Zaleca się natomiast spożywanie owoców oraz warzyw zawierające dużą ilości witaminy C, np. dzika róża, porzeczka, papryka, cytrusy, oraz witaminy K – szpinak, brokuły, które uszczelniają naczynia krwionośne.

Czynniki zewnętrzne 
Na stan cery wpływ mają także czynniki zewnętrzne, przed którymi należy chronić skórę twarzy. Szkodzi jej np. niska lub wysoka temperatura, dlatego powinno unikać się solarium, sauny, długiego opalania, długich, gorących kąpieli, czy ekspozycji na mróz. 

Szkodliwy wpływ na cerę ma także promieniowanie UV – powoduje ono stany zapalne i przyspiesza pękanie naczynek na twarzy. Z tego względu wskazane jest stosowanie kremów z wysokimi filtrami. Wrogiem cery naczynkowej jest także silny mróz, który wysusza skórę. Z tego względu należy stosować tłuste, chroniące kremy i chronić twarz przed mrozem.